• 150 jaar

Boerderijviering bij Roelofs

Wie vorige week de open dag, in het kader van het 75 jarig bestaan, bij Roelofs had gemist, kon afgelopen zondag in de herkansing, tijdens de oecumenische kerkdienst, georganiseerd door de werkgroep Kerk In Platteland (KIP). Pastoraal werker Marga Klein Overmeen en Dominee Georg Naber gingen voor in de dienst. Het koor Voices, o.l.v. Mieke Bruins, zorgde voor de muzikale omlijsting. KIP wil jaarlijks graag haar passie voor het agrarische werk laten zien, op een passende locatie. Ruim tweehonderdtwintig mensen wisten de locatie Roelofs moeiteloos te vinden, om deze bijzondere dienst bij te wonen.

Wie zaait zal oogsten, was het thema van de viering. En waar kun je zoiets beter vieren, dan op een locatie waar men zich dagelijks met hart en ziel inzet voor de agrarische sector, natuur, groen, loon-, grond en infrawerk. Het bedrijf ligt er, zoals gewoonlijk, spik en span bij. De viering vindt plaats in een grote schuur waar een glanzende combine als decoratiestuk dient en het goed van temperatuur is. (Zonne)warmte, water, goede zaden, vruchtbare grond en veel liefde en aandacht zijn de basis ingrediënten voor een goede oogst. ‘An ’t Wark’ is dan ook het nuchtere, no-nonsens motto van de gebroeders Bert en Rene Roelofs. Met kennis en kunde en vijfentwintig man personeel in dienst en een imponerend machinepark hebben zij, samen met hun klanten, vol overgave vele jaren gezaaid en geoogst. Dan kun je alleen maar dankbaar stilstaan bij vandaag de dag met alle leven wat groeit en bloeit en geloven in wat komen gaat.
De kinderen gaan tijdens de dienst aan de slag met hun eigen zaai-proces, zodat ze op termijn prachtige zonnebloemen kunnen oogsten en dan hopelijk verwonderd door grote wonderen zullen zijn. Jong geleerd is tenslotte oud gedaan. Tijdens de overweging blijken Marga en Georg perfect op elkaar afgestemd te zijn en hebben ze de lachers op de hand met een pot droge aarde en een plastic plant. ‘Door de wind, door de regen, dwars door alles heen, Hij helpt ons er doorheen’, aldus Marga. Aan het einde van de viering is er een collecte. De opbrengst van maar liefst € 303,90 gaat naar Hospice en Logeerhuis Sam; een prachtig gebaar! Na de zegening is er de mogelijkheid, om onder het genot van een kopje koffie of thee en een heerlijke plak krentenbrood het indrukwekkende bedrijf te bekijken. KIP is blij verrast en dankbaar voor de enorme opkomst en ieders medewerking; ze hebben goed gezaaid en hopen op een mooie oogst.

Foto's: Hans Heerink
Tekst:MoDi